Kupovina poklona uglavnom se prilagođava osobi i prilici za koju se kupuje. Mnogo je faktora od kojih zavisi kakav poklon je savršen za koji povod. Darovi se biraju za venčanje, rođenje, krštenje i rođendane, godišnjice, zaposlenje, diplomiranje i u velikom broju drugih prilika. Povodi za darivanje su brojni, ali vrste poklona još mnogobrojnije. 

Pokloni za krštenje deteta su veoma raznoliki i mogu se birati prema preferencijama roditelja i potreba deteta. Postoje određeni darovi koji se smatraju simbolikom i jednostavno se daruju uz poštovanje tradicije i običaja. Neke od mogućih izbora za poklon za krštenje, dajemo u nastavku teksta.

Nakit kao poklon za krštenje

Nakit je odličan dar za više različitih povoda. Poklon za krštenje deteta može da bude upravo nakit, i najpre se radi o zlatnim komadima. Zlato ima veliku vrednost, trajnost i može se čuvati kada dete odraste da nosi. Ujedno, može predstavljati veliku i značajnu uspomenu u detetovom odrastanju. 

poklon za krstenje

Minđuše se mogu nositi u najranijem periodu, odmah nakon bušenja ušiju devojčicama. Takođe, roditelji mogu jednostavno ovaj poklon zameniti, ukoliko im se dopada neka druga varijanta zlata za svoje dete. Tradicionalni običaj jeste da za krštenje obično kumovi darivaju detetu nešto od zlata, bez obzira na pol. Ipak, treba uvažiti razlike koje se javljaju u izboru poklona za devojčice i dečake.

Poklon za krštenje devojčice mahom se razlikuje od izbora za dečake, pa je važno da izbor bude prilagođen polu deteta. Devojčice nose raznovrsne minđuše, orglice i narukvice. Dečacima se uglavnom daruju lančići sa ili bez privezaka. Ono što je univerzalan poklon za krštenje dečaka i devojčica, jeste ogrlica i narukvica od kaučuka, sa dodatkom zlatnih delova. Kaučuk je moderan i u kombinaciji sa zlatom predstavlja vredan, atraktivan i veoma nosiv poklon. 

Zlatnici kao poklon za krštenje

Ukoliko niste sigurni da li ćete izabrati adekvatan, moderan ili tradicionalan nakit kao poklon za krštenje deteta, sa zlatnicima smo sigurni da nećete pogrešiti. Naime, oni se tradicionalno poklanjaju bebama – bilo nakon rođenja, za krštenje ili prvi rođendan. Zlatnici, ili dukati su popularne žute boje, ali se mogu naći i u modernoj beloj boji zlata. Izrađuju se i kreiraju prema željama kupaca. Profesionalni zlatari uvažavaju svaku želju i potrebu za personalizacijom ovakvog poklona. 

poklon za krstenje

Zlatnici imaju veliku vrednost i kreiraju se od zlata sa 14 ili 22 karata. Takođe, mogu biti deblji ili tanji, veći ili manji, kao i imati raznolik dizajn. Zlatnici se obično biraju sa oslikanim Svecima, ali napredak tehnologije je iznedrio još nekoliko ideja. Tu je neizostavna gravura, oslikavanje ili čak preslikavanje fotografija. Naime, na zlatniku se može nalaziti vaša kratka posveta za mališana, zatim bitan datum, poput krštenja ili ime deteta. Zlatnici su univerzalni, i kao poklon za krštenje devojčice i dečaka. Čuvaju se, uz trajnu i veliku vrednost. Deca kasnije mogu raspolagati dukatima na koji god način žele – čuvati ih ili pokloniti. 

Poklon za krštenje treba da bude prilagođen prilici i povodu. Najbolje je da to bude nešto od zlata – nakit ili zlatnici. Ipak, i druge varijante poput odelceta, personalizovanih oslikanih ili vezenih detalja su dobrodošli. Samo treba imati u vidu da je vrednost zlata svima poznata, modeli su uvek u trendu, i da deca ne mogu da „prerastu“ ovakav poklon.