Freska Belog anđela nalazi se u manastiru Mileševa i važi za jednu od najunikatnijih, tradicionalnijih i najlepše oslikanih pravih umetničkih dela. Dukat sa freskom Belog anđela često se bira upravo zbog oslikanog motiva koji uvek gleda pravo u osobu, bez obzira na ugao posmatranja i važi za jedan od veličanstvenih izbora u svakoj bolje opremljenoj zlatari.

Za ovaj i više nego vredan, popularan i jedinstven zlatnik cena se može razlikovati od jedne do druge zlatare, ali svakako ima karakterističnu gramažu i uvek visoku cenu. Kao što se danas biraju burme belo zlato, žuto ili roze kao simbol povezanosti, tako se kupuje i dukat Beli anđeo sa jakim značenjem dragocenosti, isticanja posebnog značaja određene osobe, kao i za svečane povode povezane sa novorođenčetom i parovima.

Simbolika darivanja dukata Beli anđeo slična simbolici koju imaju burme

Beli anđeo predstavlja element iz Hristovog groba u manastiru Mileševa, kao jedno od najlepših i najpoznatijih dela domaće i umetnosti čitave Evrope. Dukat Beli anđeo sa sobom nosi jaku simboliku i daruje se za posebne prilike, a može biti unikatno oslikan sa jedne, ili obe strane, uz porudžbinu po želji kupca. Najčešće se kupuje prilikom darivanja novorođenčeta, čina krštenja, prvog rođendana, ali i venčanja.

beli andjeo

Kao što burme belo zlato danas predstavljaju moderan izbor parova koji prilikom čina venčanja simbolizuju zajedništvo, povezanost, ljubav, jedinstvo i slogu, veliki broj dukata kupuje se radi darivanja veze sa novim generacijama. Konkretno, da bi se kupio dukat Beli anđeo cena jeste visoka, ali simbolika povezanosti može značiti upravo prenošenje sa jedne na drugu generaciju, bilo sa muške ili ženske strane. Takođe, burme belo zlato nose se ne samo godinama, već i decenijama, a na isti način i bez promena mogu trajati najbolji zlatnici.

Koja je za Beli anđeo dukat cena u zavisnosti od odabrane varijante?

Kada se bira dukat Beli anđeo cena je uvek na nešto višem nivou u odnosu na klasične modele bez oslikavanja, baš zbog toga što se radi o simbolu sa izuzetnom vrednošću. Cena varira u zavisnosti od gramaže, odnosno dimenzija i samog prečnika. Tako, dukat Beli anđeo najčešće se izrađuje u težini od 2, 3, 5 i 8 grama, kao i od zlata finoće 14 ili 22 karata.

Odabir 14 karata ima oznaku 585, kao i udeo zlata od 58,5%, a ostatak su legure drugih metala. Dukat od 22 karata ima oznaku 916 i finoću od 91,6% zlata u odabranoj leguri, što znači istovremeno i viši nivo cene u odnosu na četrnaestokaratni zlatnik. Naime, da bi se kupio zlatnik Beli anđeo cena se kreće na nivou od oko 30.000 dinara, pa čak i 3 puta skuplje, u zavinosti od gramaže i stepena finoće dukata.

dukat beli andjeo

Da bi se kupio Beli anđeo zlatnik cena zahteva izdvajanje više desetina hiljada dinara, ali zahvaljujući tome dobija se izuzetna i neprolazna vrednost dara koji nosi posebnu simboliku povezanosti, zahvalnosti i poštovanja. Kao što najlepše burme jesu one koje krase prste nekoliko decenija, tako su i zlatnici pravi izbor sa simbolikom prenošenja sa jedne na drugu generaciju.