Zlato predstavlja neiscrpan izvor kreiranja raznovrsnih vrsta nakita. U pogledu strukture, postoje određene razlike u pogledu finoće zlata, što prate raznovrsna kategorisanja, označavanja i razvrstavanja. Svaku određenu finoću zlata, prati i pravilo za označavanje. 

U  zavisnosti od učešća plemenitog metala u određenoj vrsti nakita, određuje se i pretežni stepen finoće. Ne samo da se javljaju razlike u izgledu, odnosno estetici nakita, već različita struktura i učešće zlata određuje i raznovrstan novčani izdatak, odnosno cenovni rang. Zbog svega toga, veoma je važno znati šta koja finoća zlata predstavlja i kako se tačno označava. 

Oznake zlata

Svako razvrstavanje zlata vrši se prema stepenu finoće, odnosno kao što je već navedeno – učešću ovog dragocenom metala u jednom, kompletno završenom primerku nakita. Bez obzira da li su u pitanju minđuše, ogrlice, narukvice, prstenje ili njihovi kompleti, oznake zlata ih moraju pratiti ukoliko je ovaj plemeniti metal deo nakita. Postoji više oznaka zlata i najpoznatija je 585. Radi se o zlatu koje ima 14 karata, što oznake zlata poput 585 pokazuju da je njegovo učešće u tom nakitu 58,50%. Preostali procenti predstavljaju kombinaciju drugih metala, koje su učestvovale u formiranju konkretnog nakita. 

Zlato sa oznakom 750 ima 18 karata, odnosno čak 75% čistog zlata u nakitu. Pored ovih, poznate su i druge oznake zlata. Jedna od njih je osnov za stvaranje fenomenalnih i vrlo vrednih dukata. Radi se o oznaci 900, koja pokazuje da je učešće zlata od 90%, odnosno broj karata neverovatnih 21,6. Tu su i druge oznake zlata, kao što su 916, odnosno 22 karata ili 91,6% zlata, zatim i 24 karata zlata uz oznaku 999 – kada se radi o nakitu najvišeg stepena čistoće i finoće. 

Finoća zlata

Svaki stepen čistoće pokazuje kakva je finoća zlata, što se i prenosi na nakit konkretnim, već navedenim oznakama. Kada je u pitanju finoća zlata, uglavnom se radi o uspostavljanju ravnoteže između učešća ovog metala u izradi konkretnog predmeta, odnosno nakita, kao i dodacima od drugih legura metala i materijala predviđenih za kombinovanje sa ovim plemenitim metalom. Finoća zlata iskazuje se u broju karata, nakon čega se formira i cena zlata po jednom gramu. Na primer, oznaka 8 karata govori da je finoća zlata veoma niska, dok oznaka 24 karata pokazuje da se radi o gotovo čistom zlatu, najvišeg stepena finoće. 

Sve to, reflektuje se i raznovrsnim cenama zlata. Ono što je kod nas aktuelno, jeste zlato od 14 karata, koje je već navedeno sa oznakom 585. To je uglavnom prosek kvaliteta i balansa sa cenom, kod najvećeg modela i vrsta nakita kao što su npr. burme. Postoje i određene varijacije, na primer ne mora se odabrati zlato od 22 ili 24 karata, već između te dve varijante – finoća od 23,6 karata i 98,6% učešća zlata u predviđenom komadu velike vrednosti. 

Svaki komad nakita od zlata prati određeni stepen finoće označen brojem karata, kao i konkretan žig koji reflektuje procenat učešća ovog plemenitog metala u konkretnom vrednom predmetu. U zavisnosti od toga, svaki kupac može odabrati ne samo željenu vrstu i model nakita, već i potreban stepen finoće zlata, odnosno čistoće u odnosu na učešće drugih legura metala.